Recomandări pentru pregătirea fișierelor:

1. Documentul trebuie adus pe formatul brut sau finit + bleed (formatul brut este formatul finit la care se adaugă 5 mm pentru tăiere - bleed). Paginile unui document trebuie să fie așezate în ordinea lor firească, începând cu pag 1.

2. Documentul trebuie însoțit de toate fonturile utilizate și numai de acestea. Nu se acceptă fonturi CE (ex: Times New Roman CE) si fonturi MT, care se instalează simultan cu aplicații ale pachetului Microsoft Office (terminatia MT - MathType - se gaseste în denumirea internă a fontului; de ex.: PostScript Name: ArialMT). Aceste fonturi depășesc setul standard de 256 caractere și nu sunt interpretate de RIP. De asemenea, eps-urile de Quark, trebuie însoțite de fonturile utilizate.

 

 

3. Imaginile trebuie sa fie CMYK.

4. Imaginile de tip bitmap (eps de Photoshop, tiff etc) trebuie să fie la dimensiunea 1:1. Rezoluția necesară (R), exprimată în dpi, se calculează astfel: R = 2 x lpi (liniatura dorită) ex.: pentru 150 lpi, R = 2 x 150 = 300 dpi.

5. Culorile folosite în documente trebuie să fie CMYK process (nu spot); excepție fac documentele care conțin culori speciale

6. Răspunderea asupra obiectelor vectoriale cu proprietatea overprint sau knockout revine în totalitate clientului.

7. Formatele imaginilor care se folosesc în documente:
- TIF - fără compresie;
- EPS vectorial (din Corel sau Illustrator) - atenție la overprint;
- EPS rasterizat, codificat binary sau ascii;
- EPS DCS 1 sau 2 cu compresie Jpeg sau Ascii cu toate fișierele componente (în număr de 5);
- PSD;
- JPEG, daca dorește clientul o dimensiune mai mică a fișierelor, dar răspunderea asupra calității imaginii revine clientului. Nu se folosesc EPS-uri DCS 1 sau 2, decât dacă se dorește printarea în separație din aplicația în care s-a lucrat. Aceasta atrage dupa sine pierderea posibilității de a face TRAP în RIP, folosirea altor tipuri de rastere (ex. raster stochastic) etc.

8. Nu se acceptă obiecte OLE (obiectele inserate în document în urma unei operații copy/paste, dintr-o altă aplicație). Ex.: o poză din Photoshop este copiată în clipboard și apoi se dă comanda paste în CorelDRAW.

9. Orice lucrare trebuie însoțită de printuri martor, alb-negru sau color, eventual cromalin, în funcție de complexitate.
- Nerespectarea acestei condiții duce la imposibilitatea verificării lucrării.

10. Dacă se dorește verificarea pozelor incluse (embed) în documente Corel sau Illustrator, trebuie ca acestea să existe și separat, în format TIF, EPS, PSD etc.
- În caz contrar, eventualele reclamații privind calitatea tiparită a acestora nu se iau în considerare.

 

11. Software:

- CorelDraw
- Adobe Illustrator
- Adobe Photoshop
- Adobe InDesign

12. Dacă documentele conțin link-uri către poze, trebuie aduse și pozele utilizate;

13. Dacă un fisier conține layer-e de text, documentul trebuie însoțit de font-urile utilizate.

În cazul în care documentele aduse nu sunt conforme acestor reguli, clientul are posibilitatea modificării lor, pentru a le face tipăribile în condiții optime, contra cost, conform unor tarife pentru fiecare intervenție în parte.

 

Nerespectarea acestor condiții poate duce la modificarea termenelor de livrare, datorită timpului necesar pentru corectarea fișierelor.


Copyright DITOVIS Impex S.R.L. 2009